Bitcoinin arvostuksessa on nähty historiassa sekä nopeita nousuja, että jyrkkiä pudotuksia. Mitä todennäköisimmin Bitcoin kurssin syklisyys tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa ja Bitcoinilla tai millä tahansa muulla virtuaalivaluutta -sijoituksella varallisuutta tavoittelevan tulee varautua merkittäviin kurssimuutoksiin.
Käymme alla lyhyesti läpi tunnetuimman kryptovaluutan, eli Bitcoinin arvon kehityksen sekä lyhyen version monelle varsin tuntemattomasta Bitcoinin historiasta:
- 2009 Bitcoin julkaistiin markkinoille. Bitcoinin arvo pysytteli aluksi muutamissa senteissä
- 2010 suoritettiin ensimmäinen Bitcoinilla tehty fyysinen ostos. Kaupan kohteena oli kaksi pizzaa, joista maksettiin yhteensä 10 000 Bitcoinia. Tällöin virtuaalivaluutan kurssi perustui Bitcoin -foorumilla sovittuun arvostustasoon

- 2011 Bitcoinin arvostus lähti ensimmäistä kertaa kasvuun. Virtuaalivaluutan arvo oli korkeimmillaan n. 30 USD, kun vuoden päätöskurssi jäi kuitenkin alle 5 dollarin
- 2012 Bitcoinin arvo nousi vuoden aikana 185 %, päätyen noin 13 dollariin vuoden lopulla
- 2013 oli prosentuaalisen kurssimuutoksen valossa Bitcoinin vahvin vuosi, kun sen arvo oli kovimmillaan 6600 %:n kasvussa. Kasvurallia jatku aina huhtikuulle saakka, jolloin Bitcoinin kurssi oli lähes 250 USD. Äkkiä tämän jälkeen kurssi kuitenkin putosi 50 %, kunnes kasvu alkoi uudelleen saman vuoden marraskuussa aiempaa nopeampana. Loppuvuoden aikana Bitcoinin kurssi puhkaisi 1100 dollarin rajan ja virtuaalivaluutan markkina-arvo ylitti miljardin dollarin rajapyykin. Samana vuonna lanseerattiin myös ensimmäinen Bitcoin-automaatti, jossa ihmiset saivat vaihdettua käteistä rahaa Bitcoineiksi. Bitcoin koki vuoden 2013 aikana myös suurempaa vastustusta, kun Kiinan keskuspankki kielsi valvonnassaan olevia rahoituslaitoksia käyttämästä Bitcoinia. Tämä kielto tapahtui joulukuun 5. päivänä, josta seuraavien kahden päivän aikana kurssi luisui lähes 40 % laskuun.
- 2014 Bitcoin sai osakseen huomiota, kun Microsoft alkoi hyväksyä virtuaalivaluutan Xboxilla tehtävissä ostoksissa. Samaisena vuonna virtuaalivaluuttojen kehitys koki myös roiman takapakin, kun Japanilainen Mt Gox ajautui konkurssiin ilmoitettuaan, että yli 700 000 Bitcoinia oli varastettu sen palvelun piiristä. Kaikesta huolimatta hinta pysytteli vuoden aikana suhteellisen vakaana, heiluen n. 300-700 dollarin välillä.
- 2015 Bitcoinin maksutapana hyväksyvien kauppiaiden määrä ylitti 100 000 rajapyykin. Samana vuonna kryptokansan tietoisuuteen asteli myös kryptoalusta Coinbase, joka nosti toimintojensa kehittämiseen 75 miljoonan dollarin rahoituksen. Vuosi 2015 jäi kirjoihin myös yhtenä pienimmän volatiliteetin ajanjaksona, kun Bitcoinin kurssi oli vuoden alussa n. 314 dollaria ja vuoden päätteeksi 430 dollaria. Vuoden aikana arvo käväisi alimmillaan n. 178 dollarissa, mutta tämä notkahdus kesti vain päivän verran.
- 2016 voidaan nähdä Bitcoinin kannalta monella tapaa ratkaisevana vuotena. Vuoden aikana Bitcoinista julkaistiin pelkästään Googlen indeksoimia akateemisia julkaisuja yli 3500 kappaletta. Merkittävää on se, että Bitcoinista alettiin hiljalleen puhua yhä useammin siihen sävyyn, että valuutta on tullut jäädäkseen. Kurssikehityksen kannalta kryptovaluutan arvo kasvoi vuoden aikana n. 123 %:a, päätöskurssin ollessa n. 963 USD.
- 2017 Bitcoinin kurssi nousi raketin lailla. Alkuvuonna kurssi oli n. 1100 dollarissa, kun joulukuussa 2017 Bitcoinille rekisteröitiin lähes 20 000 dollarin arvostus. Pitkin vuotta yhä uudet ja uudet kauppiaat ilmoittivat hyväksyvänsä virtuaalivaluutan maksuvälineenä. Valuutan ympärille kehittynyt innostus, jatkuva uutisointi sekä nopea kurssinousu siivittivät Bitcoinin ostotapahtumien määrän voimakkaaseen kasvuun, joka oli omiaan painamaan kurssia yhä korkeammalle ja korkeammalle
- 2018 alkuvuosi muistetaan nopean kurssilaskun aikana. Helmikuussa Bitcoinin arvo oli laskenut lähes 65 % edellisestä huipustaan. Alimmillaan kurssi kävi joulukuussa, jolloin yhdestä Bitcoinista maksettiin vain 3236 dollaria. Tarkkaa syytä tälle nopealle hintamuutokselle on lähes mahdotonta löytää, mutta yhtenä merkittävänä tekijänä oli epäilemättä aiemmin hankittujen Bitcoinien myynnit. Myös suomessa nähtiin vuodenvaihteessa 2017-2018 useita Bitcoin-miljonäärejä.
- 2019 oli hitaan piristymisen aikaa. Vuoden lopulla kurssi noteerattiin n. 7200 dollarissa. Vuonna 2019 suomessa nähtiin kryptovaluuttoihin sijoittamiseen kehottavia valeartikkeleita, jotka oli tehty mm. YLE:n uutisten näköiseksi. Samaisena vuonna myös spekuloitiin toistuvasti mediassa siitä, ovatko virtuaalivaluutat kupla, vai ei. Puheita oli sekä puolesta, että vastaan, mutta viimeisen parin vuoden aikana tapahtunut kurssilasku antoi kriitikoille oivan aseen hyökätä virtuaalivaluuttoja vastaan
- 2020 alkoi hienoisella nousulla, kunnes maaliskuussa virtuaalivaluuttamarkkina sukelsi äkillisesti yhdessä muiden sijoitusinstrumenttien kanssa. Pandemia levitti paniikkia ympäri maailman. Pelko maailmantalouden pysähtymisestä siivitti keskuspankit ennennäkemättömiin elvytystoimiin. Rahaa jaettiin maailmalla jopa täysin vastikkeetta. Ihmisten jäädessä koteihinsa, muuttui monen taloudellinen tilanne äkkiä aiempaa paremmaksi ja rahaa jäi säästöön. Tämä ylimääräiseksi jäänyt raha puolestaan lähti etsimään kohdettaan ja osa siitä päätyi kasvattamaan Bitcoinin kurssia. Loppuvuoden aikana Bitcoin kurssi lähes kolminkertaistui muutamassa kuukaudessa, ja oli vuoden päätteeksi lähes 30 000 dollarissa
- 2021 oli jälleen historian kirjoihin jäävä vuosi Bitconille ja koko virtuaalivaluuttamarkkinalle. Talouden kasvaessa voimakkaasti ja keskuspankkien elvytyksen jatkuessa, sai Bitcoin uusia kierroksia koneeseensa. Vuoden aikana mm. sähköautovalmistaja Tesla ilmoitti investoineensa 1,5 miljardia Bitcoiniin. Myös maksukorttitoimittaja Mastercard, Twitter, vakuutusjätti AXA ja monet muut ilmoittivat lisänneensä Bitcoineja taseeseensa. Voimakas buumi kryptomarkkinan ympärillä aiheutti myös osaltaan sirupulaa, kun kaikista tehokkaimmat prosessorit valjastettiin virtuaalivaluuttojen louhijoiden tietokoneisiin. Syyskuussa 2021 Kiinan keskuspankki ilmoitti kaikkien kryptovaluuttoihin liittyvien toimien olevan kiellettyjä. Kiellon on spekuloitu johtuneen vähintään osittain siitä, että näin haluttiin hillitä ylikuumentunutta sähkömarkkinaa ja sähkön saanti haluttiin turvata mm. teollisuuden aloille kryptovaluuttojen louhinnan sijaan. Samaisen vuoden aikana El Salvador otti Bitcoinin viralliseksi valuutakseen. Vaiherikkaan vuoden aikana Bitcoinin kurssi noteerattiin korkeimmillaan yli 68 000 dollarissa.
Kuten edellä lyhyesti avattu Bitcoinin historia osoittaa, kyseessä on virtuaalivaluutta jonka arvostustaso voi vaihdella nopeastikin. Positiivisimpien kurssiodotusten toteutuessa Bitcoinin arvossa on vielä reilusti nousuvaraa. Nähtäväksi kuitenkin jää, mihin Bitcoinin arvo asettuu seuraavien vuosien aikana.