Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko bitcoinien säilytystä varten. Sinun ei ole pakko hankkia Bitcoin-lompakkoa.
Mikä on Bitcoin-lompakko?
Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko bitcoinien säilytystä varten. Lähes kaikki Bitcoin-lompakot ovat nykyisin kryptovaluuttalompakoita, eli lompakossa voi säilyttää Bitcoinin lisäksi myös muita tunnettuja kryptovaluuttoja.
Bitcoin-lompakko voi olla tietokoneelle asennettava ohjelmisto, mobiiliappi tai selaimen lisäosa. Tämän lisäksi on olemassa ns. hardware-lompakoita eli kylmälompakoita, jotka muistuttavat USB-tikkua. Ohjelmistot ovat usein ilmaisia, mutta hardware-lompakko maksaa kymmenistä euroista satoihin euroihin.
Bitcoin-lompakon ydintoiminnot ovat:
- Bitcoinien vastaanotto
- Bitcoinien lähetys
- Bitcoinien säilytys
- Bitcoinin kurssi
Jos kyseessä on kryptolompakko, joka tukee myös muita kryptovaluuttoja, se sisältää usein myös muita toimintoja. Voit esimerkiksi ostaa kryptoja suoraan lompakon kautta, steikata kryptoja tai käyttää lompakkoa DeFi-palveluissa.
Bitcoin-lompakkosi näyttää luonnollisesti myös Bitcoinin kurssin reaaliajassa.
Bitcoin-lompakon osoite
Saat selville Bitcoin-lompakon osoitteesi klikkaamalla lompakon päävalikosta Receive-nappia. Kaikkien Bitcoin-lompakoiden käyttöliittymässä on selkeästi esillä Send (lähetä) ja Receive (vastaanota) -painikkeet. Alla on kuva suositusta Exodus-mobiililompakosta, jossa näet Send ja Receive -painikkeet.
Moni Bitcoin-lompakko luo sinulle automaattisesti uuden osoitteen joka kerta kun painat Receive-nappia. Tästä ei kannata huolestua. Lompakko-ohjelmisto yhdistää kaikkien osoitteiden varat samaan käyttöliittymään.
Uuden osoitteen luominen tehdään tietoturvasyistä. Jos joku saa selville lompakkosi osoitteen, hän näkee vain yhden transaktion tiedot. Jos käytät aina samaa osoitetta, koko transaktiohistoriasi paljastuu.
Onko Bitcoin-lompakko pakko hankkia?
Sinun ei ole pakko hankkia Bitcoin-lompakkoa. Emme edes suosittele oman Bitcoin-lompakon hankintaa aloittelijoille, sillä sen turvallinen käyttö vaatii teknistä osaamista ja huolellisuutta.
Voit säilyttää bitcoineja aluksi siinä Bitcoin-pörssissä, josta ostit ne. Etenkin kotimaiset kauppapaikat ovat erittäin turvallisia ja Suomen Finanssivalvonnan valvomia. Voit opetella oman lompakon käyttöä ajan kuluessa ja siirtää varat sinne myöhemmin.
Bitcoin-lompakko sopii henkilölle, joka haluaa täyden kontrollin omiin varoihinsa. On kuitenkin hyvä muistaa, että tästä vapaudesta seuraa myös vastuu. Jos lähetät bitcoinisi vahingossa väärään osoitteeseen, ne ovat kadonneet ikuisesti.
Bitcoin-lompakon yhteydessä luodaan myös ns. palautusavaimet tai backup-koodit. Nämä ovat usein 12–24 sanan listoja, joiden avulla voit palauttaa lompakkosi uudelle laitteelle, jos puhelimesi tai tietokoneesi hajoaa.
Alla on kuva Ledger Nano X:n palautussanoista. Nano X on maailman suosituin hardeware-lompakko.
Jos hukkaat palautusavaimesi, ne löytänyt henkilö pääsee käsiksi lompakkoosi. Jotkut ovat säilyttäneet kuvaa palautussanoista myös puhelimessa tai tietokoneella, ja sanat on saatu hakkeroitua.
Tämän vuoksi aloittelevan käyttäjän bitcoinit ovat todennäköisesti paremmassa turvassa Bitcoin-pörssissä. Suosittelemme kuitenkin tutustumaan Bitcoin-lompakon käyttöön ja pohtimaan vakavasti sitä, oletko valmis holdaamaan varojasi itse. Jos kyllä, se kannattaa ehdottomasti tehdä.
Erilaiset Bitcoin-lompakot
Bitcoin-lompakoita on neljää päätyyppiä: pörssilompakko, tietokoneohjelma, mobiililompakko ja kylmälompakko. Käydään seuraavaksi nämä lompakkotyypit läpi yksi kerrallaan.
Bitcoin-pörssi lompakkona
Suurin osa aloittelijoista säilyttää bitcoineja siinä Bitcoin-pörssissä, josta ne myös osti. Tämä on täysin hyväksyttävä säilytysmuoto sijoitusuran alkuvaiheessa. Etenkin suomalaiset Bitcoin-pörssit ovat nykyisin erittäin turvallisia säilytyspaikkoja ja Finanssivalvonnan tarkassa kontrollissa.
Alla on kuva kotimaisen Bitcoin-pörssi Kvarn X:n etusivulta.
On kuitenkin hyvä muistaa, että pörssi voi teoriassa estää sinulta pääsyn varoihisi milloin tahansa. Pörssi voidaan myös hakkeroida, palvelu voi mennä konkurssiin tai se voi kohdata muita teknisiä ongelmia. Vaikka saisit lopulta bitcoinisi takaisin, saatat joutua odottamaan pääsyä varoihisi päiviä, viikkoja, kuukausia tai konkurssitilanteessa jopa vuosia.
Tämän vastapainona täytyy kuitenkin ajatella myös oman lompakon riskejä. Jos hukkaat salasanan tai palautusavaimet tai teet siirron väärään osoitteeseen. Punnitse sitä, mitä riskejä juuri sinä haluat välttää eniten.
Tietokoneohjelma Bitcoin-lompakkona
Bitcoin-lompakot olivat 2010-luvulla pääasiassa tietokoneelle asennettavia ohjelmistoja. Myös Bitcoin-pörssejä käytettiin pääasiassa tietokoneen selaimella. Mobiilivallankumous on kuitenkin muuttanut tilanteen. Nykyisin osa kryptolompakoista on tarjolla vain mobiiliversiona, kuten esimerkiksi Trust Wallet.
Tietokoneohjelma on periaatteessa yhtä turvallinen kuin mobiililompakkokin. Se on parempi säilytystapa kuin Bitcoin-pörssi, sillä sinulla on sataprosenttinen hallinta varoistasi. Englanniksi puhutaan termistä ”desktop wallet”.
Alla on kuvituskuva suositusta Exodus-lompakon tietokoneversiosta.
Tietokoneohjelmassa on samat riskit kuin mobiililompakossa; kaikki tietokoneellasi ja mobiililaitteellasi olevat asiat on mahdollista hakkeroida. Se ei ole siis ultimaattinen ratkaisu, mutta aivan riittävä suurimmalle osalle sijoittajista.
Jos tykkäät käyttää ennemmin tietokonetta kuin älypuhelinta, tämä lompakko on sinulle. Lataa esimerkiksi suosittu Exodus-lompakko osoitteesta exodus.com.
Mobiililompakko
Mobiililompakot ovat nousseet 2020-luvulla suureen suosioon. Yhä useampi Bitcoin-sijoittaja haluaa hallita varojaan älypuhelimen avulla. Tarvitset myös mobiililompakon siinä tapauksessa, jos haluat tehdä Bitcoin-maksuja reaalimaailmassa. Maksut tehdään QR-koodi skannaamalla, ja tarvitset tähän puhelimesi kameraa.
Mobiililompakot ovat nykyisin turvallisia, jos käytössäsi on moderni älypuhelin, johon kirjaudutaan biometrisellä tunnistautumisella. Voit myös asettaa mobiililompakkoosi erillisen PIN-koodin ja/tai kirjautumisen kasvojen tunnistamisella.
Alla on kuva suositun Trust Walletin verkkosivulta. Voit ladata lompakon osoitteesta trustwallet.com. Käytännössä kaikki mobiililompakot ovat ilmaisia – kuten myös Trust Wallet.
Vaikka mobiililaitteiden turvallisuus on kehittynyt, ei ole suositeltavaa säilyttää suuria summia mobiililompakossa.
Huomaa, että Bitcoin-pörssin mobiiliappi ei ole sama asia kuin mobiililompakko. Pörssin mobiiliappi on vain käyttöliittymä Bitcoin-pörssiin mobiililaitteen avulla. Bitcoinisi ovat pörssissä aina ko. palvelun hallinnassa – riippumatta siitä, käytätkö pörssiä tietokoneella vai älypuhelimella.
Mobiililompakko (kuten Trust Wallet) on appi, jossa sinulla on sataprosenttinen kontrolli bitcoineihisi.
Kylmälompakko
Kylmälompakko on turvallisin bitcoinien säilytysmuoto. Nimitys on peräisin englanninkielisestä termistä cold wallet. Sen vastakohta, ”hot wallet”, viittaa online-yhteydessä olevaan lompakkoon. Tietokoneohjelmisto ja mobiililompakko ovat ”hot wallet” -kategorian alla.
Kylmälompakko eroaa muista lompakoista siten, että se kyseessä on hieman USB-tikkua muistuttava laite. Alla on kuva Ledger Nano X:stä, joka on markkinoiden suosituin kylmälompakko. Sitä on myyty globaalisti miljoonia kappaleita.
Kylmälompakon etu on siinä, että lompakko kytketään nettiin vain transaktion vahvistamisen ajaksi. Tarvitset laitetta vain silloin, kun olet lähettämässä bitcoineja pois omasta lompakostasi. Voit lähettää lompakkoosi bitcoineja milloin tahansa ilman laitteen kytkemistä verkkoon.
Tällaisen lompakon huono puoli on se, että kyseessä ei ole ilmaislompakko. Kylmälompakko maksaa mallista riippuen noin 50 eurosta 200 euroon. Se ei siis sovellu aivan pienimmille sijoittajille. Kylmälompakko kannattaa ostaa, kun portfolion koko on vähintään 5000–10000 euron luokkaa.
Muista hankkia kylmälompakko aina turvallisesti valmistajan omilta sivuilta!
Mikä on paras Bitcoin-lompakko?
Kylmälompakko on absoluuttisesti paras Bitcoin-lompakko. Kylmälompakko eli hardware-lompakko on käytössä myös Bitcoin-pörsseillä asiakasvarojen hallitsemiseen. Tämän lisäksi pörssit käyttävät myös multisig-lompakoita, jotka vaativat useiden henkilöiden kuittauksen että varat voidaan siirtää.
On kuitenkin hyvä huomioida, että yksi lompakko ei ole paras kaikille. Jos Bitcoin-portfoliosi koko on esimerkiksi 1000 euroa, ei ole mitään järkeä käyttää 100 euroa kylmälompakon hallintaan. Sinulle riittää hyvin myös tietokoneohjelmisto tai mobiiliappi.
Tämän lisäksi täytyy huomioida turvallisuus. Jos et ole kokenut laitteistojen ja appien käyttäjä, kenties pörssissä säilytys on lopulta turvallisin vaihtoehto? Jokaisen Bitcoin-sijoittajan täytyy valita säilytysvaihtoehto, jonka avulla voit nukkua yösi hyvin.
Yksi tapa päästä eroon säilytyksen riskeistä on sijoittaa Bitcoin-osakkeisiin tai Bitcoin ETF:ään. Silloin pääset hyötymään Bitcoinin kurssinoususta, mutta sinun ei tarvitse murehtia lompakoista, koska et omista aitoja bitcoineja. Näissäkin sijoituksissa on sitten omat huonot puolensa.
2 kommenttia artikkeliin ”Bitcoin-lompakko: Aloittelijan opas”