Bitcoin-verotus: Aloittelijan opas

Bitcoin-verotus toimii Suomessa siten, että jokainen Bitcoin-myynti laukaisee verotettavan tapahtuman. Bitcoin-myynneistä maksetaan Suomessa veroa joko 30 % tai 34 %. Bitcoin-louhinnan verotus eroaa bitcoinien myynneistä tapahtuvaa verotusta.

Bitcoinin (ja muiden kryptojen) myynneistä saadut tulot ilmoitetaan verottajalle jokaisen verovuoden jälkeen. Jos Bitcoin-veroraportin tekeminen on sinulle ongelma, voit sijoittaa vaihtoehtoisilla instrumenteilla Bitcoiniin Nordnetissa.

Näin Bitcoin-verotus toimii Suomessa

Bitcoin-verotus toimii Suomessa siten, että jokainen Bitcoin-myynti laukaisee verotettavan tapahtuman. Bitcoinin myynti voi tapahtua kolmella eri tavalla:

  1. Bitcoinin myynti euroiksi
  2. Bitcoinin vaihtaminen toiseen kryptovaluuttaan
  3. Tuotteen tai palvelun ostaminen bitcoinilla

Ensimmäinen vaihtoehto on tyypillisin esimerkki bitcoinien myynnistä. Omistat bitcoineja ja vaihdat ne euroiksi kryptopörssissä. Tämän jälkeen voit kotiuttaa eurot pankkitilillesi.

Toinen vaihtoehto tarkoittaa tilannetta, jossa teet swapin eli treidin Bitcoinista suoraan esimerkiksi Litecoiniin tai Ethereumiin. Toisin sanoen, et myy bitcoineja ensin euroiksi vaan vaihdat suoraan BTC -> LTC tai BTC -> ETH jne. Käytännössä kaikki kryptopörssit mahdollistavat nykyisin myös vaihdon suoraan kryptovaluuttojen kesken.

Kolmas vaihtoehto on harvinaisempi tilanne. Tällainen tulee vastaan, jos ostat bitcoineilla tuotteita tai palveluita netissä. Jos maksat esimerkiksi 100 euroa maksavan tuotteen bitcoineilla, kyseessä on täysin vastaava tilanne kuin möisit bitcoineja ensin euroiksi 100 euron arvosta ja ostaisit tuotteen näillä euroilla.

Bitcoin-verotus ei eroa muiden kryptovaluuttojen verotuksesta. Kaikkia kryptovaluuttoja kohdellaan verotuksen näkökulmasta samalla tavalla.

Miten paljon Bitcoin-myynneistä maksetaan veroa?

Bitcoin-myynneistä maksetaan Suomessa veroa joko 30 % tai 34 %. Bitcoinin ja muiden kryptojen myynneistä saadut tulot verotetaan Suomessa pääomatuloina. Niistä maksetaan veroa 30 % aina 30.000 euroon asti ja 34 % ylimenevästä osasta.

Bitcoin-kaupoissa voidaan hyödyntää hankintameno-olettamaa.

Huomaa, että alle 1000 euron myynnit ovat verovapaata tuloa. Jos sinulla on esimerkiksi 900 euron arvosta bitcoineja, jotka myyt euroiksi, et maksa tästä veroja. Nämä myynnit täytyy siitä huolimatta ilmoittaa verotuksessa.

Sinun on myös ilmoitettava Bitcoin-kaupoista saadut tappiot. Moni Bitcoin-sijoittaja tekee tappioita sellaisina vuosina, jolloin Bitcoinin hinta on ollut rajussa laskussa. Muista tehdä veroilmoitus myös tällaisina vuosina, sillä tappioita voidaan hyödyntää tulevina vuosina verotuksessasi.

Koska Suomessa ei ole käytössä varallisuusveroa, pelkkä Bitcoinin holdaus ei maksa mitään. Voit siis ostaa bitcoineja vaikka joka päivä, mutta niin kauan kun et myy yhtään ostamaasi bitcoinia, et maksa veroja.

Bitcoin-louhinnan verotus

Bitcoin-louhinnan verotus eroaa bitcoinien myynneistä tapahtuvaa verotusta. Bitcoin-louhinnassa on kyse digitaalisesta laskentatyöstä, jota tehdään louhintaan erikoistuneilla louhintakoneilla. Tästä työstä saadaan palkkiota bitcoineissa.

Bitcoin-louhinnasta saatava tulo verotetaan ansiotulona. Tulo realisoituu sillä hetkellä, kun palkkiona saadut bitcoinit tulevat lompakkoon.

Esimerkki: Bitcoinin kurssi on 60.000 euroa sillä ajanhetkellä, kun saat louhintapalkkion 0,005 BTC lompakkoosi. Verotettava tulosi on silloin 60.000 * 0,005 = 300 euroa.

Louhinnasta aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia saaduista tuloista. Kulut muodostuvat pääasiassa laitehankinnoista ja sähkönkulutuksesta. Lue Verohallinnon sivuilta lisätietoa siitä, miten vähennykset voidaan tehdä.

Jos louhintaa harjoittaa ammattimaisesti, kannattaa harkita yrityksen perustamista sitä varten.

Bitcoin-verotus: Kirjanpito ja ilmoitus verottajalle

Bitcoinin (ja muiden kryptojen) myynneistä saadut tulot ilmoitetaan verottajalle jokaisen verovuoden jälkeen. Ilmoitat Bitcoin-kaupoista saadut tulot samassa yhteydessä, kun ilmoitat verottajalle myös muutkin tulosi.

Verohallinnon sivuilta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten Bitcoinista ja muista kryptoista saadut tulot merkitään OmaVeroon. Voit ilmoittaa koko vuoden kaupat kerralla tai merkitä yksittäiset myynnit.

Jos sinulla on edes pari kymmentä kauppaa vuositasolla, suosittelemme käyttämään erillistä Bitcoin verotus laskuria. Bitcoin verolaskuri laskee verovuoden voitot ja tappiot automaattisesti ja tekee myös verottajalle sopivan raportin.

Suosittelemme suomalaisille Bitcoin verotus laskuriksi Divlyä.

Divly on ruotsalainen vero-ohjelmisto, joka toimii myös suomen kielellä ja osaa hyödyntää hankintameno-olettamaa automaattisesti. Se tukee myös suomalaisten kauppapaikkojen raportteja. Voit ladata esimerkiksi Coinmotionissa tekemäsi ostot ohjelmaan suoraan Excel-tiedostona.

Huom. Bitcoin-pörssit eivät lähetä tietoja kaupoistasi verottajalle automaattisesti. Tämä koskee myös suomalaisia Bitcoin-välittäjiä.

Verotuksen laskeminen on erittäin vaivalloista ilman erillistä vero-ohjelman käyttöä.

Vaihtoehto veroraporteille: sijoita Bitcoiniin Nordnetissa

Jos Bitcoin-veroraportin tekeminen on sinulle ongelma, voit sijoittaa vaihtoehtoisilla instrumenteilla Bitcoiniin Nordnetissa. Nordnet on Suomen suosituin sijoitusalusta, joka palvelee Pohjoismaissa yli kahta miljoonaa asiakasta. Nordnet on nykyisin listattu myös Tukholman pörssiin.

Nordnetissa Bitcoiniin (ja moniin muihin kryptoihin) sijoittaminen onnistuu tracker-sertifikaatin avulla. Tällainen tuote seuraa Bitcoinin kurssia ja tarjoaa sinulle täysin vastaavat tuotot kuin Bitcoinin ostaminen. Jos esimerkiksi Bitcoinin reaaliaikainen kurssi nousee 10 %, tracker-sertifikaatin kurssi nousee myös 10 %.

Alla on kuva Bitcoin XBT -sertifikaatista, joka on Bitcoin-sijoittajien suosituin valinta Nordnetissa. Löydät sen hakusanalla BITCOIN XBT. Tämä tracker-sertifikaatti on ollut markkinoilla jo vuodesta 2015 lähtien ja tuottanut historiansa aikana yli 34.000 prosenttia.

Miksi tämä on hyvä vaihtoehto, jos vero-ohjelmiston käyttö ei kiinnosta? Siksi, että Nordnet ilmoittaa tiedot kaupoistasi Verohallintoon automaattisesti! Näin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tarkistaa tiedot joka vuosi.

Lue lisää Nordnetista Suomen kattavimmasta oppaasta: Nordnet kokemuksia ja arvostelu.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa Bitcoiniin epäsuorasti ns. Bitcoin-osakkeiden kautta. Tämä viittaa pörssiyhtiöihin, joiden kurssiliike heijastelee hyvin vahvasti Bitcoinin (ja/tai koko kryptomarkkinan) liikettä. Suosituin vaihtoehto on Microstrategy, joka omistaa yli 250.000 bitcoinia arvoltaan yli 17 miljardia dollaria.

Osakkeiden hyvä puoli on se, että voit hankkia niitä myös osakesäästötilille – toisin kuin aitoja bitcoineja tai tracker-sertifikaatteja. Lue lisää artikkelistamme suosituimmat Bitcoin-osakkeet.

Yksi kommentti artikkeliin ”Bitcoin-verotus: Aloittelijan opas”

Jätä kommentti