Mikä on Bitcoin halving (puoliintuminen)?

Bitcoin halving on noin neljän vuoden välein tapahtuva operaatio, joka puolittaa Bitcoinin lohkopalkkiot. Bitcoin halvingia tarvitaan Bitcoinin rahapolitiikan toteuttamiseksi. Tähän asti Bitcoin halving -tapahtumia on seurannut raju nousumarkkina.

Halvingin suurimmat vaikutukset näkyvät Bitcoin-louhijoille. Bitcoin-halvingeilla on iso merkitys Bitcoinin tulevaisuuteen.

Mikä on Bitcoin halving?

Bitcoin halving on noin neljän vuoden välein tapahtuva operaatio, joka puolittaa Bitcoinin lohkopalkkiot. Halving on tapahtunut Bitcoinin historiassa neljä kertaa. Viimeisin halving tapahtui toukokuussa 2024.

Bitcoin-halvingit:

  1. Halving 1 (2012): lohkopalkkio 50 BTC -> 25 BTC
  2. Halving 2 (2016): lohkopalkkio 25 BTC -> 12,5 BTC
  3. Halving 3 (2020): lohkopalkkio 12,5 BTC -> 6,25 BTC
  4. Halving 4 (2024): lohkopalkkio 6,25 BTC -> 3,125 BTC

Kun Bitcoinin lohkoketju käynnistyi tammikuussa 2009, lohkopalkkiot olivat 50 BTC / lohko. Lohkopalkkiot ovat uusia bitcoineja, joita luodaan tai ”mintataan” kiertoon jokaisen lohkon yhteydessä. Ne menevät sille louhijalle, joka sai oikeuden luoda kyseisen lohkon.

Halvingit puolittavat lohkopalkkiot niin kauan, kunnes kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on louhittu. Tämä tapahtuu noin vuonna 2140. Tällä hetkellä lohkopalkkio on enää 3,125 bitcoinia per lohko.

Halving eli puoliintuminen on täysin automaattisesti tapahtuva operaatio. Se on sisäänrakennettu Bitcoinin ohjelmakoodiin. Halving tapahtuu aina 210.000 lohkon välein, mikä tarkoittaa ajallisesti suurin piirtein neljää vuotta. Seuraava halving nähdään vuonna 2028.

Miksi Bitcoin halving tapahtuu?

Bitcoin halvingia tarvitaan Bitcoinin rahapolitiikan toteuttamiseksi. Bitcoinin luonut Satoshi Nakamoto suunnitteli Bitcoinista disinflatorisen valuutan. Hän asetti Bitcoinille kiinteän 21 miljoonan BTC:n maksimimäärän, jota ei koskaan tulla ylittämään.

Uudet bitcoinit luodaan aina louhinnan yhteydessä. Bitcoinin inflaatio muodostuu siten louhintapalkkioista. Jotta Bitcoin voisi olla disinflatorinen, louhintapalkkioiden täytyy pienentyä ajan kuluessa. Satoshin ratkaisu tähän on halving eli puoliintuminen.

Samaan lopputulokseen olisi voitu päästä myös monella muulla tavoin. Palkkio olisi voinut pienentyä lineaarisesti joka päivä, kerran viikossa tai kerran vuodessa.

Huom. Bitcoinia kutsutaan usein virheellisesti deflatoriseksi valuutaksi. Tämä ei pidä paikkaansa. Bitcoin on disinflatorinen eli sen inflaatio pienenee ajan kuluessa, kunnes lopulta putoaa nollaan. Deflatorinen tarkoittaisi sitä, että Bitcoinin varanto pienenisi jossain vaiheessa. Näin ei koskaan tapahdu.

Mitä halvingin jälkeen tapahtuu?

Tähän asti Bitcoin halving -tapahtumia on seurannut raju nousumarkkina. Toistaiseksi emme vielä tiedä, nähdäänkö sellainen myös vuoden 2024 halvingin jälkeen. Jos historia toistaa itseään, suurin nousu tapahtuisi vuonna 2025.

Bitcoin-sijoittajat ovat tähän asti luulleet nousumarkkinan johtuvan halvingista. Näin moni Bitcoin-entusiasti kuvittelee yhä tänäkin päivänä. Nykyisin on kuitenkin saavutettu paljon laajempi ymmärrys siitä, että Bitcoinin nousu- ja laskusyklit seuraavat globaaleja likviditeettisyklejä.

likviditeettisykli
Lähde: X

Toisin sanoen, Bitcoinin arvo romahtaa ja nousee suurin piirtein käsi kädessä myös osakemarkkinan kanssa. Neljä vuotta sattuu myös olemaan presidentinvaalien sykli Yhdysvalloissa, joka ohjaa myös markkinoita.

On myös hyvin epäloogista antaa halvingille mitään painoarvoa tilanteessa, jossa yli 94 % bitcoineista on jo louhittu. Päivittäin käydään kauppaa sadoilla tuhansilla bitcoineilla ympäri maailmaa. Bitcoinin tarjonnan muutos on siinä kuin tippa valtameressä.

Halvingin suurin vaikutus näkyy louhijoille

Halvingin suurimmat vaikutukset näkyvät Bitcoin-louhijoille. Bitcoin halving puolittaa louhijoiden tulot heti ensimmäisestä lohkosta lähtien. Tällä on iso merkitys koko louhintasektoriin.

bitcoin louhintafarmi
MikeBogosian, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Käytännössä halvingin vaikutukset ovat näkyneet merkittävällä viiveellä. Tämä johtuu siitä, että historiallisesti halvingit ovat osuneet aina noususyklin puoliväliin. Toisin sanoen, Bitcoinin kurssi on noussut merkittävästi 12–18 kk halvingin jälkeen, mikä on auttanut kompensoimaan tulonmenetyksiä.

Myös louhintasektorissa tapahtuu muutoksia. Moni louhija joutuu vetämään töpselin seinästä, kun toiminnasta tulee kannattamatonta. Näin kakkua (louhintapalkkioita) on enemmän jaettavaksi jäljellä oleville toimijoille.

Koska louhinta on myös pääosin ammattimaista liiketoimintaa, louhintafirmat ottavat halvingin huomioon ja varautuvat siihen.

Halvingit ja Bitcoinin tulevaisuus

Bitcoin-halvingeilla on iso merkitys Bitcoinin tulevaisuuteen. Lähivuosina voidaan nähdä keskustelua siitä, aiheuttavatko halvingit jopa turvallisuusriskin. Mistä tämä johtuu?

Kuten edellä kerroimme, halving vaikuttaa suoraan ja dramaattisesti Bitcoin-louhijoihin. Jokainen halving puolittaa louhintapalkkiot, ja parin halvingin jälkeen ne putoavat jo alle yhteen bitcoiniin per lohko.

Tähän asti Bitcoinin kurssi on noussut kompensoimaan tulonmenetyksiä. Miten kauan tämä jatkuu? Entä jos maailmaa kohtaa merkittävä kriisi ja taantuma, jonka vuoksi markkinat liikkuvat 5–10 vuotta lähinnä sivuttain.

Bitcoinin ongelmana on sen lohkon pieni koko, joka ei jousta. Lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita, joiden palkkiot auttavat myös kompensoimaan menetyksiä. Tämäkin voi kuitenkin johtaa ongelmalliseen tilanteeseen tulevaisuudessa.

Koska Bitcoinin kurssi on noustava, myös transaktiomaksut jatkavat nousuaan, sillä ne maksetaan bitcoineilla. Jos transaktiomaksut nousevat liian korkeiksi, ei verkossa kannata enää tehdä kuin suuria siirtoja. Tämä vähentää liikennettä ja transaktiomaksuja ja sitä kautta louhijoiden tuloja.

Toistaiseksi ongelmaan ei ole mitään varsinaista ratkaisua. Seuraavan 10 vuoden aikana selviää, miten isosta uhasta on kyse ja mitä sille voidaan tehdä.

Jätä kommentti