Bitcoin louhinta: Aloittelijan kattava opas!

Bitcoin louhinta on Bitcoinin lohkoketjun ylläpitotyötä. Louhintaa tarvitaan johtuen Bitcoinin käyttämästä konsensusalgoritmista. Bitcoin louhinta kone on tyypiltään ASIC.

Bitcoin-louhintaa on kritisoitu alusta asti sen korkean sähkönkulutuksen vuoksi. Louhintapooli on Bitcoin-louhijoiden muodostama kimppa. Kuka tahansa voi aloittaa louhimaan Bitcoinia milloin tahansa. Tavallisen suomalaissijoittajan ei ole järkevää alkaa harjoittamaan Bitcoin-louhintaa.

Mitä Bitcoin louhinta on?

Bitcoin louhinta on Bitcoinin lohkoketjun ylläpitotyötä. Bitcoin-louhijat ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita, jotka ratkovat matemaattisia yhtälöitä 24/7/365. Noin kymmenen minuutin välein yksi maailman sadoista tuhansista louhijoista ratkaisee yhtälön ja saa oikeuden luoda uuden lohkoketjun lohkon.

Kun uusi lohkoketjun lohko on luotu, se lähetetään Bitcoin-verkon solmuille (nodet) hyväksyttäväksi. Nämä ovat vapaaehtoisvoimin toimiva palvelinkoneita, joiden tehtävänä on varmistaa se, että louhijat rakentavat lohkon sääntöjen mukaan.

Tämän jälkeen aloitetaan uusi laskenta. Sama prosessi toistuu niin kauan, kun Bitcoin on toiminnassa. Jokaisen lohkon yhteydessä lasketaan liikkeelle uusia bitcoineja louhintapalkkioina. Nämä palkkiot menevät louhijoille, jotka saavat myös lohkon sisältämien transaktioiden maksut.

Bitcoin toimii siten, että lohkopalkkioiden määrä puolittuu 210.000 lohkon (noin neljä vuoden) välein. Tämä tapahtuma on nimeltään Bitcoin halving. Lopulta lohkopalkkioiden määrä putoaa nollaan ja kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on laskettu liikkeelle. Tämä tapahtuu vuoden 2140 tienoilla.

Louhinta oli Bitcoinin alkuvuosina pienen piirin harrastus, jota oli mahdollista tehdä kannattavaksi myös aivan tavallisella tietokoneella. Nykyisin kyseessä on globaali bisnes. Louhinta on keskittynyt eri puolille maailmaa rakennettaviin louhintafarmeihin, joissa voi olla kymmeniä tuhansia louhintakoneita arvoltaan kymmeniä (tai jopa satoja) miljoonia dollareita.

Suurimmat Bitcoin-louhintayhtiöt ovat listattuna jopa pörssiin. Voit siis sijoittaa louhintafirmoihin helposti ostamalla niiden osakkeita. Lue lisää Bitcoin-osakkeita käsittelevästä artikkelista.

Miksi louhintaa tarvitaan?

Louhintaa tarvitaan johtuen Bitcoinin käyttämästä konsensusalgoritmista. Konsensusalgoritmi määrittää nimensä mukaisesti se, miten verkon eri toimijat muodostavat konsensuksen. Konsensus tarkoittaa tässä tapauksessa yhteisymmärrystä oikeasta informaatiosta.

Bitcoinin konsensusalgoritmi on Proof of Work. PoW oli ainoa luotettava konsensusalgoritmi Bitcoinin syntyhetkellä. Noin viisi vuotta myöhemmin Proof of Stake alkoi yleistyä. PoS on konsensusalgoritmi, joka ei vaadi lainkaan louhintaa.

Proof of Workia kutsutaan suomeksi työntodisteeksi. Louhijat todistavat PoW-mallissa verkolle tehneensä vaadittavan työn saadakseen oikeuden luoda uusia lohkoja.

Louhinta on myös kriittinen elementti Bitcoinin turvallisuuden kannalta. Mitä enemmän verkossa on sääntöjen mukaan toimivia louhijoita, sitä vaikeampi vihamielisen tason on hyökätä Bitcoinia vastaan ja yrittää korruptoida sen lohkoketjun infoa.

Alla on kuva Bitcoin-verkon louhintakapasiteetista. Sen mittarina toimii hash rate, eli miten monta hashia verkon louhijat pystyvät ratkaisemaan per sekunti.

bitcoinin louhinta teho hash rate

Kuten näkyy, hash rate kasvaa vuosi vuodelta valtavaa vauhtia. Tämä tekee Bitcoinista aina vain turvallisemman. Löydät ajantasaisen graafin osoitteesta blockchain.com/explorer/charts/hash-rate/.

Bitcoin louhinta kone on ASIC

Bitcoin louhinta kone on tyypiltään ASIC. ASIC on lyhenne sanoista Application Specific Integrated Circuit mikä tarkoittaa sovelluskohtaista integroitua piiriä. Toisin sanoen, ASIC-koneet on rakennettu vain yhtä käyttötarkoitusta varten. Tässä tapauksessa Bitcoin-louhintaa.

Alla on kuva kiinalaisen Bitmainin valmistamista Bitcoin-louhijoista. Yksi ASIC Bitcoin louhinta kone maksaa tuhansia euroja.

bitcoin-louhijat bitmain

Bitcoin-louhijoiden erikoisuus on niiden valtava sähkönkulutus. Tämä johtuu siitä, että louhinta on matemaattisten yhtälöiden ratkaisua kellon ympäri. Tämä vaatii valtavasti laskentatehoa, mistä seuraa kova sähkönkulutus.

Louhintalaitteet tuottavat myös paljon lämpöä ja melua. Voit katsoa tältä videolta, miten kovaa meteliä ison louhintafarmin laitteet pitävät.

Bitcoin-louhinnan sähkönkulutus

Bitcoin-louhintaa on kritisoitu alusta asti sen korkean sähkönkulutuksen vuoksi. Bitcoin-verkko kuluttaa sähköä käytännössä yhtä paljon kuin keskikokoinen Euroopan maa. Onko tämä sitten paljon vai vähän? Kuluttaako Bitcoin liikaa energiaa?

Bitcoinin sähkökulutusta kritisoidaan, koska sitä pidetään turhana. Bitcoinia ei kriitikoiden mukaan tarvita mihinkään, joten sen sähkökulutus on silloin turhaa. Tämä on kuitenkin täysin virheellinen näkökulma.

Markkinatalous toimii siten, että sen toimijat päättävät mikä on tarpeellista ja mikä ei. Jos Bitcoin on riittävän monen mielestä hyödyllinen keksintö, sen louhintaan laitetaan resursseja. Tällä hetkellä sadat miljoonat ihmiset ovat sijoittaneet Bitcoiniin tai sen louhintaan.

Tämän lisäksi Bitcoin hyödyntää koko ajan enemmän vihreää energiaa. Bitcoin-louhintafarmeja voidaan myös rakentaa hyvin haastaviin lokaatioihin, joihin perinteisiä teollisuuslaitoksia ei voida siirtää. Louhintafarmi voidaan rakentaa suoraan esimerkiksi vesivoimalan viereen tai aavikolla aurinkopaneelien kylkeen.

Bitcoin-louhinta toimii parhaiten yhteistyössä perinteisen energiantarpeen kanssa. Kun sähköverkossa ei ole muuten kysyntää, sitä ohjataan Bitcoin-louhintafarmeille. Jos taas ääriolosuhteissa (hyvin kylmää tai kuumaa) verkon kysyntä nousee, Bitcoin-louhintafarmi voidaan kytkeä pois päältä.

Käytännössä Bitcoin-louhijat auttavat tasaamaan monissa paikoissa sähköverkon kulutusta, mikä hyödyttää kaikkia osapuolia.

Mitä ovat Bitcoinin louhintapoolit?

Louhintapooli on Bitcoin-louhijoiden muodostama kimppa. Koska maailmassa on satoja tuhansia louhijoita, yhden louhijan todennäköisyys voittaa lohko on hyvin pieni. Tämän vuoksi louhijat ovat muodostaneet louhintapooleja. Jos yksi poolin jäsenistä voittaa lohkon, palkkiot jaetaan kaikille sen jäsenille.

Alla on kuva suurimmista Bitcoinin louhintapooleista. Löydät datan osoitteesta blockchain.com/explorer/charts/pools.

bitcoin louhintapoolit

Louhintapoolit ymmärretään usein väärin. Joidenkin kriitikoiden mielestä Bitcoin-louhinta on liian keskittynyttä, jos sitä dominoi vain muutama louhintapooli.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että louhintapoolit ovat ensinnäkin täysin vapaaehtoisia kimppoja. Kuka tahansa louhija voi milloin tahansa vaihtaa toiseen louhintapooliin jos sen toiminta tai säännöt eivät miellytä.

Tämän lisäksi kaikki lohkot validoidaan Bitcoin-verkon solmujen eli noodien toimesta. Ne hylkäävät jokaisen lohkon, joka sisältää virheellistä dataa. Näin ollen pelko yhden louhintapoolin dominoinnista ja hyökkäyksestä Bitcoinia kohtaan on turha.

Louhintapooleissa on myös pieni kulu, joka peritään sen jäseniltä. Tämä on 1 % luokkaa.

Miten Bitcoinia louhintaan käytännössä?

Kuka tahansa voi aloittaa louhimaan Bitcoinia milloin tahansa. On kuitenkin eri asia, voitko tehdä sitä kannattavasti. Bitcoin-louhinnan kannattavuuteen vaikuttaa oleellisesti kolme asiaa:

  1. Sähkön hinta
  2. Laitteiston teho (ikä)
  3. Bitcoinin kurssi

Sähkön hinta on näistä tärkein komponentti. Sinun täytyy saada käyttöösi riittävän halpaa sähköä, jotta louhinta voi olla edes teoriassa kannattavaa. Voit arvioida louhinnan kannattavuutta esimerkiksi cryptocompare.com -sivuston laskurin avulla.

bitcoin louhinnan kannattavuus

Voit syöttää laskuriin tiedot käyttämästäsi laitteesta, sen tehosta ja sähkön hinnasta. Laskuri antaa sinulle ennusteen louhintatuotoista huomioiden myös louhintapoolin kulut.

Käyttämäsi louhintalaitteisto on toinen tärkeä elementti. Jos sinulla ei ole varaa hankkia riittävän uutta laitteistoa, edes halpa sähkö ei auta. On hyvä huomioida, että louhintalaitteet muuttuvat kannattamattomiksi tyypillisesti alle viidessä vuodessa, joten sinun on saatava kuoletettua laitteiston kustannukset nopeasti louhintatuotoilla.

Kolmas tekijä on BTC:n kurssi. 2020-luvulla Bitcoin-verkon louhintateho on noussut kurssia nopeammin, mikä tekee louhinnasta suhteessa koko ajan vaikeampaa. Jos louhintateho jatkaa nousuaan, mutta kurssi ajautuisi pitkään laskumarkkinaan, se voi tehdä louhinnasta kannattamatonta.

Kannattaako tavallisen sijoittajan harkita Bitcoin-louhintaa?

Tavallisen suomalaissijoittajan ei ole järkevää alkaa harjoittamaan Bitcoin-louhintaa. Suomessa louhinnan kannattavuutta rajoittaa halvan sähkön saanti. Esimerkiksi Norjassa tilanne on täysin toinen, sillä maalla on valtavasti ylimääräistä ja halpaa energiaa saatavilla vesivoimasta.

Tämän lisäksi Suomi on muutenkin kallis maa globaalisti mitattuna. Vuokrat ja henkilöstökulut ovat korkeat. Bitcoin-louhintafarmian ylläpito vaatii myös paljon teknistä osaamista, minkä lisäksi laitteiden vanhentuminen aiheuttaa omat riskinsä.

Tavallisen sijoittajan kannattaa yksinkertaisesti ostaa bitcoinia suoraan eikä laittaa euroja kiinni louhintalaitteisiin. Se on paljon helpompaa, turvallisempaa ja tuottavampaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Bitcoin louhinta: Aloittelijan kattava opas!”

Jätä kommentti